Om Thaimat

Litt om Thaimat




Harmoni av smaker.

En av de tingene som kjennetegner thaimat er

harmonien av dens smaker. Mange retter er en

kombinasjon av chili og søte, sure og salte smaker.

Et annet kjennetegn er bruken av friske urter for

å gi smak, heller enn tørket krydder. Dette er en

av hovedforskjellene mellom thaimat og norsk mat.


Thaimat - laget for å deles.

Den tradisjonelle måten å spise thaimat på er å ha noen forskjellige retter som man deler, og

en skål med ris til en selv. Dette gjør at middagen blir spennende, og man kan smake litt av

mange forskjellige retter.

Suppen går som del av hovedretten, ikke som forrett. Et realt thaimåltid består av suppe, en

karrirett med   tilbehør,  fisk eller kjøtt og grønnsaker med dip.


Ris.

Ris er selve kjernen i det thailandske måltidet, og spises til praktisk talt alle måltider.

Å spise på thailandsk heter "kin kao", som direkte oversatt betyr "å spise ris".

Nudler er også populært, disse kom til Thailand fra Kina.


Spisepinner.

Merk at thailendere spiser maten med skje og gaffel. Du trenger aldri en kniv - alt kjøttet er delt

opp på forhånd. Spisepinner bruker man vanligvis til nudelsuppe sammen med en skje.

 


 

 

Helsekost.

Thaimat sies også å være sunn. Sitrongress er veldig populært i det thailandske kjøkken og er fullt

av antioksidanter. Galangal som også er en viktig ingrediens i rettene tom yum gung og tom kha gai

sies å hjelpe mot hjertesykdommer og revmatisme. Og sist men ikke minst, chili, som er bra både for

blodtrykk og hjerte.  Urteenergiinnholdet fra krydder brukt i thaimat er som mat for helsen.

Thaimat er også bra for de som ønsker å gå ned i vekt.

 

 


Thaikarri.

Thaikarri er annerledes enn indisk karri, fordi den er laget av friske ingredienser i stedet for tørkede

ingredienser. Mange bruker kokosmelk som hovedingrediens, med and, kylling, svinekjøtt, storfekjøtt,

sjømat eller fisk som blir tilsatt etter karrien er kokt.

Massaman karri har Malaysisk opprinnelse og er en av de mest brukte karriene i restauranter

i Thailand.


 

 

Et Thaimåltid.

Et thaimåltid inkludere vanligvis suppe, karri, salat, en stekt rett, en kokt rett, friske grønnsaker og ris.

Det vil også være et utvalg av sauser og dipper. I Thailand skiller man ikke på forrett eller hovedrett,

her setter man "forrett, hovedrett og dessert" på bordet sammtidig.

 

 


Krydder og Urter.

Til høyre i menyen er noen av de essensielle krydder og urter i thaimatlaging. Den passende

kombinasjonen av alle disse ingrediensene er betraktet som kunst i tradisjonell thaimat, og krever

både tid og erfaring. Vi bruker ikke MSG, salt eller sukker i maten, bare friske  urter.


Sterk/Spicy

Vi tilbyr  autentisk thaimat laget av friske, rene og sunne ingredienser importert direkte fra Thailand.

Hvis du ikke har smakt thaimat tidligere, så vil du absolut ikke bli skuffet. Thaimat kan tilpasses alle, selv om du er redd for sterk mat, går på diett, er gravid eller har små barn. Graden av sterkhet kan reguleres uten at det går utover smaken og vi har over tid tilpasset oss den norske gane.


 

Allergier

Lider du av diabetes eller er allergiske mot gluten eller laktose, så er det stort sett aldri et problem innen  thaimat. Vi bruker rismel istedenfor hvetemel og kokosmelk istedenfor vanlig kumelk.

Mange thairetter har lavt innhold av umettet fett, kolestrol og sukker.

La våre kjære kokker ta hensyn til dine spesielle ønsker og behov!



 

 

 

 

.

Krydder og Urter




Chili.

Bør unngåes hvis du er uvant med heftig sterk mat. Alle chilier stimulerer blodsirkulasjonen og sies å hjelpe mot utvikling av kreft og  hjerte-og karsykdommer. Andre terapeutiske grunner er antialdring og fordøyelse.




Thaibasilikum

Tre typer av denne urteaktige planten blir benyttet. Friske blader av thaibasilikumen (horapha) blir spist rå, som pynt eller brukt som smakstilsetning. Den er sunn for fordøyelsen og for magen generelt. Hellig basilikum (kåphrao) er en viktig smakstilsetning og den er sunn for fordøyelsen og den er vanndrivende.

Hårete basilikum (maenglak) har en litt hårete overflate og dens svakt grønne blader er også brukt til pynting og smakstilsettning. Bra mot sår hals og for å helbrede forkjølelsessymptomer.




Kanel.

Kanel finnes  i Thailand på barken av kassiatreet. Den er brukt som smakstilsetning i mange kjøttretter, spesielt i massaman karri.

Kanel og kassiaekstrakter har blitt brukt medisinsk for å helbrede endetarmsproblemer spesielt diaré og har en antibakteriell kvalitet.




Koriander.

Koriander er den mest brukte av alle urtene.

Bladene tilsettes i utallige retter for dens særegne lukt. Røttene blir knust med hvitløk og svart pepper for å lage en krydderblanding, mens frøene blir både brukt til krydderblandinger og som aromatisk ingredienser. Kokker betrakter koriander som en av de mest spesielle av krydre.






                       Galangal


Et medlem av ingefærfamilien med en sped bitter smak. Den brukes  mye  i thaimatlaging, som smakstilsetning. Oljeinnholdet har en terapeutisk virkning som antirevmatisk og antialdrene, og er godt for fordøyelsessystemet.







 

 

                      Hvitløk


I hele fedd, knust eller i hvitløksolje, den er å finne i nesten alle thairetter. Hvitløk har blitt brukt i uminnelige tider til både kulinariske og

medisinale formål. Hvitløk har spesielt virkeområde i forbindelse med lever, blod, hjerte-kar og immunforsvar. Den brukes ved forskjellige tilstander med infeksjon og betennelse, og som et generelt immunstimulerende middel.

 

 







Ingefær



Finnes i over 400 sorter. Den blir raspet, spist rå eller tilsatt i diverse matretter. Det er blitt bevist at ingefær er effektivt mot kvalme forårsaket av blant annet reisesyke. Ingefærroten inneholder også mange antioksidanter og pulverisert tørket ingefær brukes i tabletter.


 

 





Kaffirlimeblader


Disse grønne bladene har en unik smak og blir fint strimlet og tilsatt i salater, eller revet og tilsatt i supper og karriretter. I folkemedisin blir saften av kaffirlime bladene anbefalt til å pusse tennene med, da det sies at den forfremmer munnhelsen. Skallet er en ingrediens som er blodstyrkende og er kjent for å ha gode egenskaper for fordøyelsessystemet.

 








Sitrongress


En gressfamile med rundt 55 arter. Den er en svært viktig ingrediens for tom yam og brukes også som forfriskende og behagelig drikke.

Bare nederste del av planten blir brukt, den grønne delen blir kastet. Sitrongress kan fint bli spist, men gamle stilker blir bare brukt som smakstilsetning. Den har en terapeutisk virkning som antirevmatisk og antialdrene, og er godt for fordøyelsessystemet.

 

 






Mynte


Bladene fra denne urtelignende planten blir brukt til pynting og smakstilsetning. Det sterke oljeinnholdet gir planten flere helbredende egenskaper. Spesielt som mild antibakteriell for fordøyelsen.

 








Pandanusblader


Disse lange smale bladene blir brukt som smakstilsetning og svakt grønn farging.

De blir også brukt til å pakke mat med til matlaging. De har en avkjølende effekt og er sagt at skal være helbredende for å behandle indre brannskader, urininfeksjoner, forkjølelse, blødende tannkjøtt og hudproblemer.


 

 






Sesamfrø


Rik på protein og smak, frøene og oljen er brukt som smakstilsetning. Oljen har flere medisinske og farmasautiske virkninger.

Den er beroligende og mildt avførende og en sterk antioksidant. Frøene og de friske bladene kan også bli brukt til grøtomslag.


 

 





Sjalottløk



Små løker som inneholder sterk olje og er brukt som smakstilsetning og krydder. De lindrer ubehag i magen og forkjølelses symptomer, og virker vanndrivende og antidiarétisk.

 







Vårløk



Blir spist rå med retten stekt ris og blir brukt som pynt til supper og salater.De gir en mer subtil smak for mange små krydrete retter og er rike på vitamin A, C og kalsium.

 

 






Gurkemeie


Er i samme familie som ingefær Den gir en aromatisk kvalitet og en gul farging for thaimat.

Gurkemeie har en mild, pikant smak og er bra for fordøyelsessystemet.